Publicaties uitgegeven door de VOO

Canon van Oegstgeest

Omslag boek
Omslag boek

Eeuwen geschiedenis in kort bestek. In 20 hoofdstukken komen wezenlijke delen uit de rijke geschiedenis van Oegstgeest voor het voetlicht. Ze gaan over de 6e-eeuwse bewoners van de grote boerderijen in het gebied dat nu Nieuw-Rhijngeest heet. Maar ook over de 20e-eeuwse forenzen die het beeld van het dorp volstrekt veranderden. Over de vroeg-middeleeuwse burcht de Oudenhof, maar ook over de moderne woningbouw in Poelgeest. Over essentiële ontwikkelingen in het landschap, zoals het ontstaan van de strandwallen, de aanleg van het Oegstgeester Kanaal en de verplaatsing van het snelverkeer van langs het Groene Kerkje naar de A44. En over bijzondere instellingen, waaronder de psychiatrische inrichting Endegeest, het Zendingshuis en het MEOB. Daarbij komen bekende mensen voorbij, zoals Willibrord, Herman Boerhaave en Jan Wolkers, maar ook minder bekende als Osger, Jeannette Wyttenbach en Kaatje Morsebel.
Uit het hoofdstuk over kunst en cultuur blijkt niet alleen dat de eerste Nederlandse operadiva aan de Scala in Milaan in Oegstgeest heeft gewoond, maar ook dat dorpsgenoten zijn geëerd met een Nobelprijs en met niet minder dan drie P.C. Hooftprijzen.
De Canon van Oegstgeest is ruim geïllustreerd en voorzien van vele verwijzingen die het mogelijk maken verder in de geschiedenis van Oegstgeest wegwijs te raken. Het boek biedt de complete historie van het dorp in vogelvlucht, en zal over pakweg een halve eeuw zelf deel gaan uitmaken van de geschiedenis van dit dorp.

Het boek is uitverkocht, maar u kunt de inhoud als pdf downloaden via onderstaande link.(65 MB, 144 pagina’s)