Evenementen

Lezingen, excursies, vergaderingen en wat dies meer zij

Excursie Atlanticwall bij Katwijk

16 september

UITGESTELD tot nader order. voorlopige datum 16 september 2020

De voorjaarsexcursie van de historische Vereniging Oud Oegstgeest staat dit jaar in het teken van 75 jaar bevrijding. Op 20 mei gaan wij onder leiding van Ruurd Kok de restanten bekijken van de Atlantikwall in het Panbos tussen Katwijk en Wassenaar. Ruurd Kok is archeoloog; hij heeft recentelijk tal van artikelen voor het Leidsch Dagblad geschreven over relicten in het landschap uit de Tweede Wereldoorlog en uit de Koude Oorlog. Hij werkt thans als archeologiedocent bij Saxion Hogeschool Deventer.

De Atlantikwall was de benaming voor een lange reeks verdedigingswerken die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hebben aangelegd langs de kust van de Atlantische Oceaan en de Noordzee ter afwering van een invasie vanuit Engeland. De tankwal, bunkers en loopgraven bij Katwijk waren belangrijk voor de verdediging van de monding van de Rijn en het vliegveld Valkenburg.

Het programma voor de excursie luidt als volgt:

13.30 uur

Verzamelen in het restaurant Panbos, Wassenaarseweg 154 in Katwijk aan Zee voor een kop koffie of thee met een appeltaartje op kosten van de vereniging. Parkeergelegenheid is ruim aanwezig, het is een wandeling van 10 minuten van het parkeerterrein naar het restaurant over een verhard pad.

14.00 uur

Korte toelichting van Ruurd Kok over de Atlantikwall en de specifieke onderdelen die bezocht gaan worden.

14.20-16.00 uur

Wandeling naar de restanten van de verdedigingswerken en toelichting ter plekke.

De kosten van de excursie bedragen 5 euro voor leden en 7,50 euro voor niet-leden. Dit bedrag is inclusief de toegang tot het Panbos en de traktatie in het restaurant. Het bedrag moet contant in het restaurant worden betaald. Mocht het onverhoopt slecht weer zijn, dan zal Ruurd Kok in het restaurant een lezing over de Atlantikwall geven.

Deelnemers wordt aangeraden goede wandelschoenen aan te trekken, want de wandeling gaat deels over duinpad en is enigszins hellend. Er kunnen maximaal dertig personen mee en de inschrijving gaat op volgorde van aanmelding.

Aanmelding met opgave van het aantal personen kan per e-mail: secretaris@oudoegstgeest.nl